4 tips voor meer energie

energie verhogen

Heb je last van vermoeidheid? Van deze 4 tips krijg je meer energie.

1. Eet warm

Je lichaam haalt voor 60 procent energie uit de dingen die je eet en drinkt. Maar niet uit álle voeding kan je lichaam genoeg bruikbaars halen. De traditionele Chinese voedingsleer stelt de maag voor als een pannetje soep wat staat te pruttelen (37,5 graden) op het vuur. Zolang het staat te pruttelen haalt je lichaam zonder problemen energie uit het pannetje. Maar koelt het af omdat je bijvoorbeeld een kom yoghurt eet dan KOST het je lichaam energie om de pan weer op temperatuur te brengen. Je moet er dus voor zorgen dat je maag warm blijft. Zo doe je dat het best: > > Eet en drink zoveel mogelijk alles op lichaamstemperatuur of in ieder geval op kamertemperatuur. Zeker in de ochtend! > > Eet zo weinig mogelijk rauwe groenten en fruit. Alles wat al gekookt/gebakken/gestoomd/etc is, is makkelijker om te verteren, het houdt de pan aan het pruttelen zeg maar. Bij alle rauwe voeding, moet je lichaam er eerst energie in stoppen alvorens er iets uit te kunnen halen.

2. Beweeg

Als je moe bent, heb je juist de neiging om op de bank te ploffen en niks te doen. Maar vaak helpt het juist om in beweging te komen om zo de energie weer te laten stromen. Gelukkig hoef je je niet meteen in het zweet te werken in de sportschool of 10 km te gaan joggen maar een half uurtje wandelen of fietsen bijvoorbeeld is al voldoende. Het liefst elke dag dus maak er meteen maar een gewoonte van om (ik noem maar een voorbeeld) telkens na het avondeten nog even een ommetje te doen. Dan ben je dubbel zo goed bezig want dat bevordert meteen je spijsvertering. Je merkt vaak al na een paar dagen dat je je wat fitter en energieker voelt en bovendien werkt het als een mentale opfrisser.

3. Adem

Ik hoor je denken, wat is dat nou voor een advies! Tuurlijk, iedereen ademt als vanzelf maar het gaat er om hóe je dat doet. Iedereen haal adem zonder erbij na te denken waardoor je al snel te oppervlakkig ademt. Als je bedenkt dat je lichaam 40 procent energie uit ingeademde lucht haalt dan is het belangrijk dat je voldoende diep inademt maar ook goed uitademt voor een verfrissing van de lucht. Omdat ademen zo ongemerkt gaat is het een aanrader om 3 keer per dag een ademhalingsoefening te doen. Er bestaan verschillende ademhalingsoefeningen en je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt maar de simpelste oefening gaat als volgt: adem diep in gedurende 4 tellen. Houd je adem twee tellen vast en adem vervolgens uit in 8 tellen. Dit 3 tot 5 keer herhalen.

4. Slaap

We hebben gemiddeld 7 uur slaap per nacht nodig. Tijdens onze diepe slaap worden onze cellen vernieuwd en verwerken het de voeding en de indrukken die we tot ons genomen hebben. Heb je te weinig nachtrust dan kunnen deze processen minder goed uitgevoerd worden en dat merk je uiteindelijk onder andere aan je energie level. Slaap je slecht, lees dan dit artikel

Doen deze tips niks voor jou dan is het zinvol om eens samen te kijken waar jouw vermoeidheid vandaan komt. Vermoeidheidsklachten komen vaak voor, de huisarts weet er niet goed raad mee maar gelukkig is er vaak wel iets aan te doen. Ik nodig je van harte uit om een afspraak te maken.