Binnen mijn praktijk combineer ik shiatsu therapie ook regelmatig met APS therapie, een vorm van elektrotherapie. APS staat vooral bekend om zijn 𝗽𝗶𝗷𝗻𝘀𝘁𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴.

Het APS apparaat zendt een nabootsing uit van ons lichaamseigen actiepotentiaal en dat kalmeert en traint de zenuw waardoor het minder willekeurig pijnprikkels doorgeeft.

Daarnaast wordt er in de lichaamscellen meer Adenosine Trifosfaat (ATP) aangemaakt. Deze molecuul heeft het lichaam nodig om energie vrij te maken. ATP is namelijk een energierijke verbinding die zijn energie afstaat aan het lichaam wanneer daar om vraagt.

Door de elektrische stimulatie maakt het lijf 5 tot 8 keer meer ATP aan. Hierdoor heeft je lichaam 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲 tot zijn beschikking.

Daarnaast komt het 𝗵𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝘄𝗲𝗲𝗳𝘀𝗲𝗹 ook weer versneld op gang waardoor er ook daadwerkelijk minder pijnprikkels afgegeven worden. APS-therapie neemt de pijn dus weg, en onderdrukt het niet!

Hoe ziet een behandeling eruit

Een behandeling met APS zal meestal tijdens de shiatsu behandeling plaatsvinden. 4 Elektroden worden op je lichaam geplakt en aangesloten op het APS-apparaat die de micro-electrostroom opwekt (Actie Potentiaal). Je ervaart er hooguit een tinteling of lichte prikkeling van, verder zal je niets van de microstroom voelen. Aan te raden is om na iedere behandeling extra veel water te drinken, waardoor de afvalstoffen die vrij komen, worden afgevoerd via de urine.

Benieuwd naar wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar APS therapie? Hier lees je een onderzoek die gericht was op artrose in de knie

En hieronder 2 wetenschappelijke onderzoeken naar APS therapie in de behandeling van Multiple Sclerose (MS)

Behandeling van MS met APS therapie

onderzoek MS met APS
Onderzoek MS behandelen met APS therapie