Boerenkool is een typisch oer-Hollandse wintergroente, die vanaf het najaar tot ongeveer eind februari verkrijgbaar is. Boerenkool is buitengewoon rijk aan voedingsstoffen en heel goed voor je gezondheid. In het Frans wordt boerenkool heel toepasselijk ‘chou frisée’ genoemd (= kool met krulletjes).
Ingrediënten voor 2 personen
500 g biologische aardappels, kruimig
250 g biologische pastinaak
200 g biologische boerenkool, gesneden
2 st biologische rode ui
180 g biologische gegaard kalfsvlees
Bereidingswijze
1. Breng een ruime pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels en pastinaak. Snijd in stukken en kook op een middelhoog vuur in 20 minuten gaar.
2. Voeg halverwege de gesneden boerenkool toe en laat meekoken met de aardappels en pastinaak. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappels, pastinaak en boerenkool met een scheutje kookvocht tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
3. Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de ui op een middelhoog vuur zacht en lichtbruin.
4. Verwarm het kalfsvlees (in de verpakking) in een pan met water. Houd het water net tegen de kook aan.
5. Serveer de boerenkool stamppot met het zacht gegaard kalfsvlees met de ui en wat jus.
Tip: Je kunt de boerenkool ook wokken, in plaats van koken. En dan lekker door de puree stampen. Ook lekker met een beetje mosterd.
Dit recept is van Ekomenu.