Dit is waarom je meer groenten mag eten

Een belangrijk onderdeel van mijn voedingsadvies is het eten van 500 gram groente op een dag. Ik zie je al schrikken want ik snap dat dat klinkt als heel veel en ondoenlijk. Maar dat is het echt niet.

Laat ik je eerst uitleggen waarom het eten van zoveel groente belangrijk is want ik geloof dat als je weet waarom je iets doet dat het je helpt en stimuleert om ook daadwerkelijk de omslag te maken naar een groener eetpatroon en vol te houden.

Je darmen, je tweede brein

In je darmen zitten talloze bacteriën. Er zitten zelfs evenveel bacteriën in je darmen als cellen in je hele lichaam. Daarmee snap je al dat die bacteriën dus heel belangrijk zijn. Samen wegen ze ongeveer 1,5 kilo net als je hersenen. Toevallig? Ik denk het niet: de darmen worden niet voor niets ook wel je tweede brein genoemd.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gaande naar het verband tussen de darmen en je hersenen. Lange tijd is het onbekend geweest dat er veel signalen van de buik naar het brein worden gestuurd maar onderzoekers komen er nu steeds meer achter dat er doorlopend communicatie is tussen de hersenen en de buik (de hersen-darm-as), maar je darmen hebben bijv ook een belangrijke invloed op je autonome zenuwstelsel en je immuunsysteem.

Waarom groenten zo belangrijk zijn

Groente bevatten allerlei vitaminen, mineralen, water, fytonutriënten (beschermende, geneeskrachtige voedingsstoffen) maar misschien wel het allerbelangrijkste, ze bevatten vezels. En met die vezels voedt je je kleine vrienden in je darmen. Darmbacteriën breken de vezels af in korteketenvetzuren die vervolgens in het bloed komen en naar je hersenen, je immuunsysteem en je zenuwstelsel gestuurd worden. Het brengt die systemen tot rust en in balans.

Een tweede belangrijk aspect is dat de vezels uit groente een ontstekingsremmend werken. Hoe zit dat? Als je te weinig groeten eet, heb je op den duur een arme darmflora, dat wil zeggen dat de darmbevolking eenzijdig is. Een optimale darmflora bestaat namelijk uit verschillende bacteriestammen ipv slechts enkele. In ons modern voedingspatroon neemt bewerkte voedingsmiddelen steeds meer plek in. Koekjes, chips, frisdranken, vruchtensappen, vleeswaren, etc.

Laaggradige ontstekingen

Dit fabrieksvoedsel zorgt voor de groei van de verkeerde bacteriën met een eenzijdige darmflora tot gevolg wat uiteindelijk laaggradige ontstekingen geeft in je lichaam, ook wel stille ontstekingen genoemd. Het gevaarlijke hieraan is dat je daar lang niks van merkt maar uiteindelijk kunnen er allerlei vage klachten ontstaan die zich later tot ernstig ontwikkelen, denk aan diabetes type 2, hartproblemen, allergieën, chronische pijn, depressie, hoge bloeddruk, PCOS, reuma, etc.

Nu je snapt waarom groente eten zo belangrijk is, moet je het nog wel gaan doen! Ik adviseer 500 gram groente per dag en dat klinkt misschien heel veel maar als je een zoete aardappel, een komkommer of winterpeen op een weegschaal legt, zie je dat je al een eind op weg bent. En ken je die emmertjes met snoeptomaatjes of -komkommertjes in de supermarkt? Dat is ook al 500 gram. Laat je dus niet ontmoedigen door het getal! Je kan dit, maar je moet het wel DOEN!

Hoe te beginnen?

  • Eet bij 2 maaltijden per dag groente. De meeste van ons eten altijd bij de avondmaaltijd groenten dus breidt het uit met groente eten bij het ontbijt of de lunch.
  • Denk bij groente als ontbijt aan een groene smoothie, biet of wortel in je (havermout)pap en bij de lunch een salade, een hoop komkommer en tomatenplakjes op je brood, soep, gegrilde groente of rauwkost
  • Schep bij de avondmaaltijden minimaal de helft van je bord vol met groente
  • Heb je trek tussendoor? Knabbel rauwe worteltjes, komkommer, tomaatjes, radijsjes, wat je ook maar lekker vindt.

Als je net als de gemiddelde Nederlander 113 gram groente per dag eet dan valt er een hoop te winnen. En nog een opsteker: je gaat snel effect merken! Al binnen 24 uur staan je darmen te juichen en gaan de korteketenvetzuren aan de slag om je systeem tot rust te brengen en je hersenen blij te maken. Voeding heeft invloed op heel je lichaam.

Ga de uitdaging aan!

Ga jij de uitdaging aan om meer groenten te eten? Het werkt stimulerend als je jezelf een doel stelt. Bedenk voor jezelf of je meer energie wilt hebben, of minder pijn of dat je beter wilt slapen of wat je wens ook is. Vergis je niet, dit alles kan je met de juiste voeding bereiken. Verder is het nuttig om een nulmeting te doen voordat je hier serieus mee aan de slag gaat. Duidt je energie, pijn en andere klachten aan met een cijfer tussen de 0 en 10 en doe dat vervolgens ieder maand. Merk je al verandering op? Schrijf je doel en je maandelijkse evaluatie op in een speciaal schriftje zodat je het kan teruglezen en er motivatie uit kunt halen.

Ik wens je veel succes. Op mijn blog vind je allerlei recepten met groenten ter inspiratie