Fibromyalgie volgens de Chinese geneeskunde

Fibromyalgie komt van het woord fibro (bindweefsel), my (spieren) en algie (pijn). Bepalend voor de diagnose in de reguliere geneeskunde is de drukpuntgevoeligheid van elf tot achttien specifieke plekken op het lichaam, de zogenaamde tenderpoints. Deze punten komen altijd twee aan twee voor.

Twee liggen er op de keel, ter hoogte van het strottenhoofd, op de plaats waar de halsslagaders zich bevinden. Twee andere bevinden zich net onder het sleutelbeen, ongeveer 5 cm eronder en ongeveer 15 cm uit elkaar. Juist boven de knie aan de binnenzijde aan de voorkant liggen twee andere punten. Op de rug bevinden zich twee punten bovenaan in de nek, twee andere nog iets lager en weer twee andere ongeveer 10 cm onder de schouderpunten op de rug. En tot slot liggen er drukpunten achter de elleboog, op de onderrug, ongeveer 10 cm onder het midden op de rug en aan de buitenzijde van de heup.

Diagnose

Als elf van de achttien punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Naast deze drukpuntgevoeligheid wordt een aantal klachten zoals extreme vermoeidheid, slaapproblemen,
hoofdpijn, angsten, depressie, concentratie- en geheugenstoornissen, droge ogen en mond, darmklachten en algehele malaise meegeteld in de uiteindelijke diagnose. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Overlap

Er is een overlap met andere ziekten zoals het chronische vermoeidheidssyndroom CVS, maar ook met de ziekte van Lyme. Overlappende symptomen zijn langdurige vermoeidheid en intolerantie voor inspanningen, cognitieve stoornissen, algemene pijn en gevoeligheid overgevoeligheid voor chemicaliën of straling. Deze reacties op stoffen of straling zien we ook bij CFS/ME en de ziekte van Lyme.

Het verschil tussen CVS en fibromyalgie is vooral het pijnaspect: bij CVS gaat het vooral om spiervermoeidheid, bij fibromyalgie om spierpijn. Een ander belangrijk verschil bij fibromyalgie ten opzichte van het chronische vermoeidheidssyndroom is het verstoorde slaappatroon. Fibromyalgie patiënten hebben over het algemeen een alfa-EEG-afwijking. Dat houdt in dat iemand wel in slaap kan vallen maar niet in een diepe slaap terecht komt. Gedurende de diepe REM slaap produceert het lichaam het HGH hormoon om het lichaam te herstellen en te ontzuren voor de volgende dag. Dat is waarschijnlijk de reden dat bij fibromyalgiepatiënten een continue zuurresidue achterblijft in de spieren waardoor de pijn wordt ervaren. Het herstellen van de slaap is dan ook prioriteit bij de behandeling van fibromyalgie.

Darmen

Bijna 70% van de patiënten vertoont tevens symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom, waaronder constipatie, diarree, buikpijn met winderigheid en misselijkheid. Helaas schiet de diagnose nogal eens tekort en wordt fibromyalgie nog steeds over het hoofd gezien waardoor onnodig medisch handelen vaker voorkomt dan wenselijk is. Het is vastgesteld dat het aantal neurotransmitters voor pijn, dat zijn stoffen die informatie doorgeven aan zenuw- en hersencellen, bij lijders aan fibromyalgie verhoogd is. Binnen het reguliere, werken specialisten enkel binnen hun eigen vakgebied. Regulier bloedonderzoek
laat dan geen afwijkingen zien en leidt dikwijls tot ontkenning door huisarts, bedrijfsarts en
soms ook de eigen omgeving. Een holistische aanpak heeft de voorkeur.

Oorzaken

De oorzaak is nog onbekend, maar de speculaties variëren van een virale of bacteriële infectie tot trauma na een ongeluk of een andere stoornis zoals lupus of reumatoïde artritis. Voor fibromyalgie is er niet één enkele oorzaak, maar een multifactoriële oorzaak. Eén ding is zeker: er is altijd een vitamine D tekort, maar dit hoeft niet persé de oorzaak te zijn maar kan ook het gevolg zijn van de darmproblematiek die vaak gezien wordt. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat er een disfunctie is van neurotransmitters. Het slaapprobleem en de gemoedstoestand worden hierdoor beïnvloed. Wat wel bekend is, is dat de aandoening meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Perfectionistisch

Vrouwen met fibromyalgie blijken vaak perfectionistisch te zijn met als gevolg dat zij moeilijk kunnen voldoen aan de eisen waaraan zij voor zichzelf moeten voldoen zoals een perfecte huisvrouw, moeder en werkneemster. De druk wordt te groot en stress is het gevolg. De gevolgen van de toxische (milieu)belasting bestaan in allerlei andere ziekten, zoals kanker, chronische vermoeidheid, ziekte van Lyme en elke andere ziekte die ontstaat door een verminderde afweer.
Oude speculaties betreffen inname van de anticonceptiepil en mononatriumglutamaat, een smaakversterker die in veel bewerkte voedingsmiddelen zit. Weer andere speculaties wijzen op het verband met een te trage schildklier.

Fibromyalgie en TCM

Volgens TCM is fibromyalgie vaak het gevolg van een disbalans tussen yin en yang doordat de lever, milt en het hart zijn verzwakt door emotionele stress, gebrek aan slaap en een verkeerde voeding. Er is sprake van een verstoord lichaamsritme, m.a.w. het lichaam is uit balans. Hoe langer de symptomen bestaan hoe meer een lichaam uit balans raakt.

Stijfheid en heftige pijn in weke delen als pezen, banden en spieren duidt op onvoldoende voeding door Qi en Bloed wat door de meridianen (energiebanen) van het lichaam stroomt. Er is vaak lokale stagnatie van Qi en Bloed, vaak gepaard met Bloed leegte of tekort aan vloeistoffen. En veelal is er sprake van Damp of Flegma. Vaak ligt de bron bij een onbalans tussen het hout en aarde element; de Lever en Milt organen. Zo’n onbalans ontstaat uit een zwakte van het aarde element of overactiviteit van het hout element.

Hout en aarde element

Het aarde element en de bijbehorende organen Maag en Milt staan centraal in de productie van (nahemelse) Qi en Bloed. De belangrijkste functies zijn transformatie en transport, het controleren van de spieren en voeden van het lichaam. Slecht eten, te hard werken, te weinig beweging, te veel denken en in het bijzonder veel piekeren leiden tot zwakte van de Milt of aarde energie. Hout heeft een controlerende werking op aarde en als de Milt verzwakt is, zal hout gemakkelijker neigen naar overcontrole. Ook damp of slijm belemmeren en verzwakken de werking van de Milt.

Het hout element en in het bijzonder het orgaan Lever laten de Qi vrij stromen, controleren de pezen en banden en maken daarmee bewegen mogelijk. Het voeden van de pezen en soepelheid van de beweging zijn afhankelijk van Lever Bloed. Lever Qi kan stagneren door emoties, onvervulde wensen of woede, maar ook door onvoldoende Bloed of te weinig yang energie. Omdat de productie van Bloed door de Milt wordt begonnen, kan een verzwakte Milt een tekort aan Lever Bloed geven.

Lever en hart

De Lever slaat Bloed op en controleert de zee van Bloed. Samen met het Hart reguleert de Lever de verdeling van Bloed. Het Hart zorgt voor verdeling bij inspanning en de Lever voor opslag bij rust. Als Bloed in de Lever is, regenereert het Bloed en het overschot wordt essentie. Wanneer de Lever onvoldoende Bloed kan opslaan, is er onvoldoende Bloed om te verdelen: Lever Bloed leegte. Bloed leegte kan ontstaan door verminderde productie of verzorging van Bloed (en yin) of door bloed verlies. Typische kenmerken van Lever Bloed leegte zijn duizeligheid, slapeloosheid, vermoeidheid, zichtstoornissen, verstijfde pezen en verminderde menstruatie. Hier zien we al enkele van de klachten van fibromyalgie terug.

Extreme Bloed leegte of yin leegte kan interne Lever wind geven. Dan zijn er klachten als stijfheid rigiditeit van nek, sterke duizeligheid, hoofdpijn, oorsuizen, tintelingen of gevoelloosheid, maar ook tremoren, spasmen en stuipen. Dit patroon is heftiger dan Lever Bloed leegte.

Behandeling

De Chinese geneeskunde is een holistische aanpak en ziet de mens als een geheel. Er bestaat geen fibromyalgie behandeling die voor iedereen geschikt is. Iedereen is uniek en ook de klachten die cliënten met fibromyalgie ervaren zijn niet hetzelfde. Daarom moet elke behandeling specifiek gericht zijn op de persoon. In mijn praktijk werk ik ook volgens dat principe. Iedere behandeling is speciaal op jou afgestemd. Daarbij kan ik gebruik maken van shiatsu therapie, moxa, cupping, guasha, kruiden, supplementen, APS therapie en technieken uit de acupunctuur. Het doel is om de balans van de energie in de meridianen te herstellen, stagnaties op te heffen zodat het lichaam zichzelf weer kan voeden met Qi en Bloed

Maak gerust een afspraak

Bronnen:

De praktijk van de Chinese geneeskunde – G. Maciocia

Diagnositiek in de Chinese geneeskunde – G. Maciocia

Orthomoleculaire therapie in de praktijk – Elly Korzelius