Geneeskrachtige bouillon zelf maken

Bouillon zelf maken loont. Kant-en-klare bouillons hebben meestal een hoog zoutgehalte en bevatten vaak mononatriumglutamaat (E621 of vetsin) (google maar eens als je hier onbekend mee bent). In het algemeen hebben bouillons uit de supermarkt een lagere voedingswaarde dan zelfgemaakte soep. En als je meer bouillon in één keer maakt heb je altijd een voorraadje in de vriezer.

In de Traditionele Geneeskunde wordt een goede bouillon als geneesmiddel gezien. Vooral als je ziek bent (geweest) is zelfgemaakte bouillon een perfect medicijn om aan te sterken. Maar ook in tijden wanneer je wel iets extra’s kunt gebruiken om je accu weer op te laden en je reserves aan te vullen, kan een kopje wonderen doen.

Groentebouillon (voor 7-8 kopjes)

Hoe meer groenten er in de vegetarische bouillon gaan, hoe beter hij is. Dit recept is voor een goede basissoep, je kan er uiteraard naar eigen smaak mee variëren.

Ingrediënten:

2 winterwortels
3 stengels bleekselderij
1 courgette
1 ui
2 stengels prei
2 teentjes knoflook
4 cm verse gember
10 kopjes water

Bereiden:
Snijd alle ingrediënten in blokjes en laat ze 1 tot 2 uur op laag vuur pruttelen. Zeef daarna de bouillon. De vast bestanddelen zijn niet meer nodig. Mogelijke variaties: 1 eetlepel sesamolie, 1 eetlepel sojasaus, 2 rode bietjes, 1 aubergine, 1 raap, 1 kopje peterselie of een halve kool.

Kippenbouillon (voor 7-8 kopjes)

Kippenbotten bevatten veel merg, dat je lichaam voorziet van de nodige essentiële voedingsstoffen. Een rijke kippenbouillon stolt wanneer hij een nacht heeft afgekoeld: het ongewenste vet kan je daarna makkelijk afscheppen.

Ingrediënten:
1,5 kilo kippenbeenderen of een hele kip
3 stengels bleekselderij
2 winterwortels
1 ui
2,5 cm verse gember
12 kopjes water

Bereiden:
Snijd de groenten in blokjes en laat ze samen met de kip 3 tot 5 uur op laag vuur pruttelen. Zeef daarna de bouillon en pers de vaste bestanddelen uit. die je daarna weg kunt doen. Laat afkoelen en verwijder het gestolde vet (het makkelijkst nadat de bouillon in de koelkast heeft gestaan). Tot 5 dagen houdbaar in de koelkast of maximaal 2 maanden in de vriezer.

Mogelijke variaties: 1 kopje peterselie, 1 eetlepel sojasaus