Je lever bezorgt je een brok in de keel

brok in keel

Vastzittende energie kan duidelijke, maar lang niet altijd zichtbare klachten geven, zoals een brok in de keel, en dat is iets waar je in de reguliere gezondheidszorg moeilijk mee verder geholpen kan worden. Gelukkig is er dan de complementaire zorg, zoals shiatsu therapie. Lees je mee met deze ervaring uit de praktijk?

Een tijdje geleden bezocht een vrouw van middelbare leeftijd mijn praktijk. De reden voor haar bezoek was dat ze al geruime tijd het gevoel had dat er iets in haar keel vast zat, ook wel globusgevoel genoemd.

Het globusgevoel (lat. Globus hystericus of globus pharyngis) wordt voornamelijk gekenmerkt door het gevoel een brok in de keel te hebben terwijl het slikken anders ongehinderd is en men mogelijk moeilijker kan ademen. In het geval van het globussyndroom is het inslikken van speeksel ongemakkelijk of pijnlijk, ademen kan moeilijk en inspannend zijn. De dwang om de keel te schrapen en kleine stemstoornissen kunnen ook voorkomen[1]https://nl.wikipedia.org/wiki/Globusgevoel

De brok in de keel van deze dame was niet met het oog te zien, ze kon het niet ophoesten en de huisarts had niets geconstateerd maar het gevoel had ze wel degelijk, evenals een verkrampt gevoel rond de hals. Een optie was een doorverwijzing naar een kno-arts maar ze besloot eerst bij mij aan te kloppen.

Brok in de keel is een symptoom van gestagneerde Leverenergie

Naast het gevoel van een kikker in de keel had mevrouw ook last van hartkloppingen en een opgeblazen gevoel na de maaltijd. Na onderzoek stelde ik een aangetaste Lever- en Hartenergie vast. De Lever zorgt voor een vrije stroming van energie in het lichaam.

Als de Leverenergie gestagneerd raakt, kunnen deze typische symptomen ontstaan. Je zou bijv. ook hoofdpijn, migraine, depressieve stemmingen, pms, misselijkheid, een kort lontje en een stijve nek en schouders kunnen hebben.

Een onbalans in energie kan allerlei redenen hebben maar volgens de Chinese Geneeskunde zijn emoties (als je er verkeerd mee omgaat) de belangrijkste reden van ziekte. Emoties hebben nogal de neiging om het Hart oververhit te maken, vandaar de hartkloppingen in dit geval.

Hoe raakt de Leverenergie uit balans?

De Leverenergie kan uit balans raken door boosheid en frustratie. Toen ik haar dat voorlegde, herkende ze dat direct. Het bleek dat ze zich al een tijdje hevig irriteerde aan haar naaste collega. Er waren wat dingen voorgevallen en toen ze terug dacht, vielen een aantal dingen op hun plaats.

Het vervelende keelgevoel was begonnen toen haar onderlinge relatie met haar collega steeds meer gespannen werd. Ze zei dat ze geen woedeaanvallen had maar dat ze wel behoorlijk wat frustraties voelde jegens die collega maar ze durfde die niet te uiten.

Wat doet de lever?

De lever speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering, de bloedvoorziening van de spieren, pezen, banden en gewrichten en de verdeling van bloed en qi (levensenergie) over het hele lichaam. Volgens de Chinezen is de lever samen met de galblaas de generaal die het lichaam aanspoort en voor dynamiek zorgt. Ook symboliseert de lever het vermogen om plannen te maken en ze uit te voeren.

Een brok in de keel is het Plum Pit Qi syndroom

Opgekropte frustratie kan letterlijk vast gaan zitten in je keel, de qi stagneert daar. De Chinezen hebben zelfs een naam voor dit syndroom: Plum Pit Qi (pruimenpit).

In de behandeling is mijn aandacht uitgegaan naar het herstellen van de Leverenergie en de Hartenergie. Na de derde behandeling kwam ze ontspannen binnen. Ze vertelde me dat ze de moed had gevonden om haar frustraties te delen met haar collega. Tot haar opluchting had ze er goed op gereageerd en was er een hoop uitgesproken.

Na de vierde behandeling konden we constateren dat de lichaamsenergie weer in balans was. Het brokgevoel was verdwenen, net als de hartkloppingen en het opgeblazen gevoel.

Wat kan je zelf doen om de Levermeridiaan te versterken en het globusgevoel te verminderen

  • Eet ‘s avonds niet te zwaar of te vet en drink niet te veel alcohol. Dit bevordert een rustige slaap
  • Beweeg regelmatig om zo spierspanningen af te bouwen
  • Doe yoga of qi-gongoefeningen
  • Drink regelmatig een glas bittere kruidenthee, bijv. duizendguldenkruid of heet gemberwater
  • Ontlast de lever door in het voorjaar een paar dagen te vasten

Ademhalingsoefening om spanningen los te laten

Een ademhalingsoefening is een snelle manier om te ontspannen. Probeer deze maar eens:

Ga rechtop zitten en houd bij het uitademen bewust je schouders ontspannen. Adem langzaam uit door je half geopende mond. Stel je voor dat je alles loslaat wat je op lichamelijk en emotioneel niveau vasthoudt. Herhaal dit een paar keer. Als het goed is merk je dat je schouders zich steeds meer ontspannen. Merk na de oefening op wat het voor je gedaan heeft.

Heb jij klachten waar je van af wilt? Je bent van harte welkom bij mij in de praktijk

References

References
1 https://nl.wikipedia.org/wiki/Globusgevoel