Migraine en shiatsu therapie

migraine

Migraine is meer dan gewone hoofdpijn. Het kan je hele dag vergallen omdat je nergens meer toe in staat bent. Je kan geen licht verdragen en bent misselijk van de pijn. Gewone pijnstillers helpen niet en als je pech hebt kan je er elke maand last van hebben, dan is er sprake van hormonale migraine.

Migraine is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door terugkerende aanvallen van hevige, bonzende pijn aan één of beide kanten van het hoofd, vaak gepaard met misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid, en soms ook visuele stoornissen zoals aura’s of gezichtsverlies. Migraine kan het dagelijks functioneren ernstig verstoren en de kwaliteit van leven verminderen. Veel mensen grijpen naar medicijnen om hun migraine te bestrijden, maar deze zijn niet altijd effectief en kunnen bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn er ook andere, natuurlijke manieren om migraine te behandelen, zoals de chinese geneeskunde en shiatsu therapie.

Yin en yang

De chinese geneeskunde is een eeuwenoude geneeswijze die gebaseerd is op het concept van qi, de levensenergie die door het lichaam stroomt via een netwerk van kanalen, de meridianen. Als de qi vrij en harmonieus stroomt, is het lichaam gezond en in balans. Als de qi geblokkeerd of verstoord raakt, ontstaan er ziektes en klachten. De chinese geneeskunde streeft ernaar om de qi-stroom te herstellen en de balans te bewaren tussen de twee tegengestelde en complementaire krachten, yin en yang. Dit doet ze door middel van verschillende technieken, zoals shiatsu therapie, acupunctuur, chinese kruiden, moxibustie, cupping, tuina en qigong.

Ik ben gespecialiseerd in shiatsu therapie en mijn ervaring met het verhelpen van migraine is positief. Shiatsu is een vorm van massage die zijn oorsprong vindt in Japan, maar sterk beïnvloed is door de chinese geneeskunde. Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk” en bestaat uit het uitoefenen van druk met de handen, duimen en soms ellebogen op de meridianen en de acupunctuurpunten, om zo de qi-stroom te stimuleren en de spieren te ontspannen. De behandeling werkt niet alleen op het fysieke niveau, maar ook op het mentale en emotionele niveau. Het kan helpen om stress, angst, depressie en andere psychische factoren die migraine kunnen veroorzaken of verergeren, te verminderen.

Leverenergie

Volgens shiatsu therapie en de chinese geneeskunde heeft migraine verschillende mogelijke oorzaken, die afhankelijk zijn van de individuele constitutie, leefstijl, voeding, emoties en omgevingsfactoren. Een veelvoorkomende oorzaak is een verstoring van de levermeridiaan, die vanaf de grote teen omhoog loopt naar het hoofd en de ogen. De lever is verantwoordelijk voor het reguleren van de bloedstroom en het verspreiden van de qi door het lichaam. Als de leverenergie te veel omhoog stijgt, bijvoorbeeld door stress, woede, frustratie, alcohol, pittig eten of hormonale schommelingen, kan dit leiden tot een ophoping van hitte en spanning in het hoofd. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en raken de zenuwen geprikkeld. Dit resulteert in migraine.

Shiatsu therapie kan de leverenergie kalmeren en laten dalen, door middel van het stimuleren van specifieke punten op de levermeridiaan en andere gerelateerde meridianen, zoals de galblaasmeridiaan, de maagmeridiaan en de miltmeridiaan. Deze punten hebben een verkoelend, ontspannend en pijnstillend effect. Ze kunnen ook de bloedcirculatie verbeteren, de hitte verdrijven, het yin en yang harmoniseren en de interne organen versterken. Daarnaast kan het aanpassen van de leefstijl ook positief effect hebben, bijvoorbeeld door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die de leverenergie kunnen verhitten, zoals kaas, chocolade, rode wijn en koffie, en door het beoefenen van ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Natuurlijk is shiatsu therapie is geen wondermiddel die migraine in één keer kunnen genezen. Het is wel effectieve en veilige behandelmethode die de frequentie, duur en intensiteit van de migraineaanvallen kan verminderen, de pijn kan verlichten, de medicijnafhankelijkheid kan verminderen en de algehele gezondheid en welzijn kan verbeteren.

 De meeste van mijn cliënten zijn erg positief en zeggen dat shiatsu therapie hun migraineaanvallen heeft verminderd, verlicht of zelfs verholpen. Ze vinden de behandeling ontspannend, pijnstillend en stressverminderend. Ze merken ook dat ze minder medicijnen nodig hebben en zich beter voelen.

Wil jij ontdekken of shiatsu therapie ook iets voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom om een afspraak te maken of gewoon even contact te hebben met mij om te bespreken of shiatsu therapie zinvol kan zijn voor jouw klachten.