We kunnen tegenwoordig een hoop onderzoeken, vitaminetekorten, cholesterol niveau, ontstekingswaarden, etc. Maar aan alles testen zit een behoorlijk kostenplaatje en bovendien moet je je afvragen wat een uitslag zegt. Kom je daarmee de oorzaak van jouw klachten te weten? Mijn inziens is een juiste omega 3 en omega 6 verhouding in je lichaam het absolute fundament van een goede gezondheid. Is dit namelijk uit balans dan kan dat leiden tot bijvoorbeeld vitaminetekorten of ontstekingen. Het zegt dus iets over je basisgezondheid. Daarom vind ik een omega 3 en 6 ratio bepaling de meest waardevolle test om direct af te nemen in vergelijking met andere onderzoeken. 

Hoe zit het precies met omega 3? Even een stukje geschiedenis.

Gedurende de evolutie maakte ons brein een enorme ontwikkeling door. De brainfoods uit vette wilde vis (omega 3-vetzuren, jodium, selenium en zink) speelden hierin een belangrijke rol.

Sinds de agrarische revolutie zijn we het land in getrokken en hebben we afscheid genomen van de zee. Hierdoor zijn we veel minder vis en ander zeevoedsel (omega 3-vetzuren) gaan eten. Tegelijkertijd is de consumptie van granen (omega 6-vetzuren) enorm gestegen. Met tot gevolg dat we te weinig omega 3-vetzuren binnenkrijgen en de balans tussen omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren verstoord is.

Deze omega 3 en 6 verhouding kan je gerust zien als het fundament van onze gezondheid. Het is de belangrijkste meting om inzicht te krijgen in hoe je ervoor staat met je gezondheid.

gevolgen slechte verhouding omega 3 en 6

ledere cel in ons lichaam is uit vetzuren opgebouwd. De celwanden bestaan uit omega 3- en omega-6-vetzuren in een bepaalde verhouding. Omega 3 vetzuren (in bijvoorbeeld vette vis, zeevruchten, chia- en lijnzaad en walnoten) zijn vloeibare vetten die er voor zorgen dat je lichaam ontstekingen remmen. Omega 6-vetzuren vind je onder meer in (niet-wild) vlees en producten van dieren uit de bio-industrie, pakjes & zakjes, chips, koekjes, gefrituurd voedsel, plantaardige boter, mayonaise en andere sauzen. Een beetje omega 6 heb je nodig, maar teveel werkt ontstekingsbevorderend. We hebben het dan over ‘stille’ of ‘laaggradige’ ontstekingen. je immuunsysteem kan hier ontzettend druk mee zijn en dit gaat ten koste van je energie en je gezondheid. Een verstoorde vetzuurbalans kan uiteenlopende klachten geven, zoals pijn en vermoeidheid maar ook depressieve stemming of verminderde concentratie..

Verder zorgt een juiste omega 3 en 6 verhouding voor soepele celmembranen. Te veel omega 6 zorgt voor te stugge cellen waardoor voedingsstoffen de cel niet goed inkomen en waardoor afvalstoffen niet goed de cel uitkunnen. Dat betekent dat de voeding die je eet en eventuele supplementen die je slikt niet terecht komen waar ze nodig zijn, namelijk in de cel. Ik hoef je vast niet te vertellen dat ook dit niet bevorderlijk is voor je energie en je gezondheid.

Stel, we gaan direct aan de slag met aangepaste voeding en supplementen dan schiet dat misschien zijn doel voorbij als het niet terecht komt waar het moet zijn en is dat zonde van je geld en energie.

De juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6 is dus erg belangrijk en vandaar dat ik standaard begin met een vetzuurmeting op het eerste consult.

omega-3-test

omega 3 is onmisbaar

Omega 3 is een essentieel verzuur die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Waar is het allemaal goed voor? 

  • Een goede opname van voedingsstoffen en de ontgifting (celstofwisseling)
  • Een goede werking van het immuunsysteem (ontstekingsregulatie)
  • Een goede stemming (ontwikkeling van het brein)
  • Een evenwichtige hormoonbalans (bouwstof hormonen)
  • Een hoge stressbestendigheid (hormoongevoeligheid)
  • Een mooiere huid en haar (UV-bescherming en hydratatie van binnenuit).
  • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg.
  • DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA samen.
  • EPA en DHA dragen bij tot een normale werking van het hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA samen.

 

herstelkuur

Afhankelijk van de uitslag van de omega ratio test, adviseer ik een herstelkuur van 6 maanden. Waarom zo lang?

De rode bloedcellen in je lichaam hebben een levensduur van ongeveer 120 dagen. Voordat je rode bloedcellen de omega 3-vetzuren hebben opgenomen gaan daar dus zo’n 5 maanden overheen. Een of twee maanden visolie slikken heeft daarom geen zin. Dit verklaart ook waarom de effecten van omega-3 niet meteen voelbaar zijn. Je cellen hebben namelijk de tijd nodig om de omega 3-vetzuren EPA en DHA op te nemen.

Na 5 maanden doen we opnieuw een omega ratio test om te controleren hoe je er dan voor staat.