Overgang, welke klachten horen erbij?

overgang

De overgang of de menopauze is een natuurlijk proces in het vrouwelijk lichaam. Het is geen ziekte maar een overgang van een vruchtbaar naar een onvruchtbaar leven. Heel veel vrouwen komen deze periode zonder noemenswaardige problemen door. Maar er zijn ook genoeg vrouwen (zo’n 25%) die vervelende klachten ervaren tijdens de menopauze. Wat zijn typische overgangsklachten en wat kan shiatsu betekenen?

Wat is de overgang volgens de Westerse geneeskunde?

De gemiddelde leeftijd van vrouwen die in de menopauze raken in Nederland is 51 jaar. Rond die leeftijd raken de eicellen op in het lichaam en zodra er geen eitje meer rijpt, worden er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. Dit is als eerste te merken aan het onregelmatig worden van de menstruatie die uiteindelijk stopt. Ben je 1 jaar lang niet meer ongesteld geweest dan ben je officieel in de menopauze. Maar overgangsklachten kunnen al veel eerder komen. Dit heet de premenopauze, dat al vanaf 45 jaar kan beginnen.

Wat is de overgang volgens de Chinese geneeskunde?

De Nierenergie daalt bij vrouwen rond de leeftijd van 49 (er is een cyclus van 7 jaar), dit maakt dat de menstruatie stopt aangezien het lichaam niet nog meer Nierenergie kwijt wil raken door elke maand bloed te verliezen. Het bloed gaat na de overgang niet meer omlaag maar omhoog naar het Hart. Dat betekent dat het Hart dus meer energie krijgt om de geest te voeden. Daardoor kan je je tijdens de overgang ineens anders voelen, jezelf een beetje kwijtraken en jezelf weer terugvinden, vuriger zijn, andere hobby’s leuk vinden of dingen doen die je vroeger ook leuk vond maar die op de achtergrond zijn geraakt. Je kan ook creatiever worden of anders over dingen gaan nadenken. Kortom, een heel proces wat je doormaakt. Een mooi gegeven is dat bij veel volkeren, vrouwen na de overgang in aanzien stijgen en gezien worden als ‘wijze vrouw’. Ook onderzoekers Het hele proces kan overigens wel 5 tot 10 jaar duren.

De omkering van de energie van de nier naar het hart verloopt soms met horten en stoten waardoor je last kan krijgen van overgangsklachten.

Typische overgangsklachten zijn:

– De menstruatie wordt onregelmatig, met kortere of langere tussenpozen en kan ook langer of juist korter duren.

– Heviger bloeden of juist veel minder dan gewoonlijk.

– Andere klachten die met de menstruatie samen kunnen gaan (zoals buik-, rug- of hoofdpijn) kunnen voor het eerst optreden, erger of juist minder zijn dan voorheen.

– Opvliegers, dit zijn plotselinge, korte, hevige warmte-aanvallen waarbij je ineens kan gaan zweten, ook ‘s nachts wat je nachtrust danig kan verstieren

– Droge vagina, waardoor vrijen pijnlijk kan worden.

– Een afwezig libido

Deze klachten melden vrouwen die in de overgang zijn ook vaak:

– stemmingswisselingen

– prikkelbaar

– moe

– hartkloppingen

– aankomen in gewicht

– hoofdpijn

– constipatie

– gewrichtsklachten

– slapeloosheid (lees mijn blog over slecht slapen)

– depressief

 

Wat kan je zelf doen

Kies voor goede voeding. Zelf bereid, dus geen kant-en-klare maaltijden en pakjes of zakjes, het liefst biologisch. Wees matig met snelle suikers, koffie en zeer matig met alcohol. Als je nog menstrueert en veel bloed verliest is het goed om ijzerrijke voeding te eten of een supplement te nemen. Rode bieten is speciaal aan te raden; bieten zorgen ervoor dat er voldoende bloed wordt aangemaakt. Daarnaast is het belangrijk om te bewegen, wandelen, fietsen, dansen, etc. Ook voldoende nachtrust is belangrijk of probeer wat middagdutjes in te passen.

Shiatsu en de overgang

Met shiatsu ondersteun je het overgangsproces. Door de juiste meridianen in het lichaam te stimuleren komen yin en yang weer in balans en worden de Nier- en Hartenergie geholpen de juiste weg weer te vinden. Je voelt je energieker, ontspannen en meer in balans. Net wat een vrouw in de menopauze kan gebruiken.

 

 

Het nut van de vrouw na de menopauze (wetenschappelijk bekeken)

Wetenschappers hebben het nut van de vrouw na de menopauze onderzocht. De meeste dieren sterven namelijk rond de tijd dat ze niet langer vruchtbaar zijn. Maar mensen niet. Vrouwen kunnen nog tientallen jaren nadat ze onvruchtbaar zijn geworden, voortleven. Voor wetenschappers is dat een mysterie: want wat is het evolutionaire nut van deze vrouwen? Onderzoekers van de universiteit van Exeter en universiteit van York richtten zich voor een antwoord op die vraag tot de orka. Het is – naast de mens – één van de weinige soorten die ook een menopauze kent. Ze bestudeerden oudere vrouwelijke orka’s en ontdekten dat zij – met name in zware tijden – dienst doen als een soort zwemmende denktank die antwoord heeft op tal van vragen.

De resultaten zouden niet alleen voor orka’s gelden. “De waarde die de wijsheid van ouderen heeft, kan helpen verklaren waarom vrouwelijke orka’s, maar ook mensen nog lang nadat ze gestopt zijn met voortplanten in leven blijven.” Brent wijst erop dat mensen gedurende het grootste deel van hun evolutie geen schrift hadden en wijsheid alleen in hun brein konden opslaan. Het oudste en meest ervaren brein bevatte dan ook doorgaans de meeste informatie over – onder meer – het vinden van voedsel. En die informatie was met name in zware tijden van grote waarde.

Tegelijkertijd erkennen de onderzoekers dat het lastig is om aan te tonen dat oudere vrouwen net als orka’s ecologische wijsheid in pacht hebben. “Het is al wel eens gesuggereerd dat de menopauze simpelweg het resultaat is van de moderne geneeskunde en verbeterde leefomstandigheden,” vertelt onderzoeker Darren Croft. “Maar er is steeds meer bewijs dat de menopauze functioneel is. Onder jagers en verzamelaars helpen oudere vrouwen hun familieleden door voedsel te delen en zo vergroten ze de kans dat ze hun genen kunnen doorgeven. Oudere vrouwen hebben mogelijk nog iets belangrijks gedeeld: informatie.”

Bron: scientias.nl