Overgangsklachten verlichten met shiatsu therapie

shiatsu overgangsklachten

Overgangsklachten zijn klachten die ontstaan door de veranderingen in de hormoonhuishouding van de vrouw tijdens de overgang. De overgang is de periode waarin de menstruatie afneemt en uiteindelijk stopt. Dit kan lichamelijke en emotionele klachten veroorzaken, zoals opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, angst, gewrichtspijn, hoofdpijn, vaginale droogte en libidoverlies. Deze klachten kunnen het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van veel vrouwen behoorlijk beïnvloeden. Shiatsu therapie kan een effectieve en aangename manier zijn om overgangsklachten te verhelpen en om de overgang als een positieve en natuurlijke levensfase te ervaren.

Shiatsu therapie is een vorm van massage die gebaseerd is op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk” en bestaat uit het uitoefenen van druk op specifieke punten op het lichaam, die corresponderen met de energiebanen of meridianen. Door deze punten te stimuleren, wordt de energiestroom of Qi in het lichaam hersteld en worden blokkades opgeheven. Shiatsu kan ook bestaan uit het toepassen van strekkingen, rotaties en manipulaties van de gewrichten en spieren.

Shiatsu therapie kan helpen bij het verlichten van overgangsklachten door het balanceren van de hormonen, het verlichten van de pijn, het verbeteren van de bloedcirculatie, het ontspannen van het zenuwstelsel, het versterken van het immuunsysteem en het harmoniseren van de emoties.

Meridianen

Tijdens een shiatsu behandeling worden de meridianen gestimuleerd die in verband staan met de organen die betrokken zijn bij de hormoonhuishouding. Dit zijn vooral de nier-, lever-, milt- en hartmeridiaan. Deze meridianen reguleren de productie, het transport en de balans van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Door deze meridianen te stimuleren met druk, rotaties en manipulaties, kan shiatsu de hormonale schommelingen die overgangsklachten veroorzaken verminderen of opheffen. 

Je kunt zelf ook meridianen masseren bij overgangsklachten. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van welke organen en emoties je wilt beïnvloeden. Een eenvoudige methode is om je vingers en handen te masseren, omdat elke vinger verbonden is met twee organen. Bijvoorbeeld, als je last hebt van angst, depressie of buikpijn, kun je je duim masseren, omdat die verbonden is met de maag en de milt. Als je last hebt van opvliegers, nachtzweten of slapeloosheid, kun je je wijsvinger masseren, omdat die verbonden is met de nieren en de blaas. Je kunt elke vinger 3 tot 5 minuten vasthouden of op de onderkant van de nagel drukken om de levensenergie te laten stromen

Shiatsu is een natuurlijke en veilige methode om overgangsklachten te verhelpen, zonder bijwerkingen of risico’s. Het aantal en de frequentie van de behandelingen hangt af van de ernst en de duur van de klachten. En het kan naast of in combinatie met andere reguliere of alternatieve behandelingen worden gebruikt.