Tips bij hooikoorts

shiatsu hooikoorts

De lente is mijn favoriete jaargetijde maar als je last hebt van hooikoorts zal dat vast niet voor jou gelden. Door rode ogen, veelvuldig niezen, verstopte of juist een loopneus, kriebelende keel kan je niet zo lekker genieten van het lekkere weer als iemand anders. Ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet zodat je de hooikoortsklachten wat kan verminderen MET een gouden tip bij rode ogen.

Hooikoorts is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde onder andere een probleem waarbij teveel Damp in het lichaam aanwezig is en meestal is er een tekort aan energie in de Maag/Milt energie en/of Longenergie. Onderstaande tips zorgen ervoor dat damp/slijm wordt opgelost of in ieder geval erg verminderd en dat de energie van de spijsvertering verbeterd. Natuurlijk kan een shiatsu therapeut of een andere TCM therapeut precies voor je uitzoeken welke onbalans er zich in jouw lichaam speelt en jou een specifieke behandeling geven.

 

Geen zuivel

Vermijd zoveel mogelijk het eten en drinken van zuivel. Zuivel werkt slijm- en dampvormend en verergert daardoor de symptomen van hooikoorts. Geitenkaas, sojamelk en eventueel biogarde zijn alternatieven voor zuivel.

 

Matig met suiker

Hetzelfde geldt voor suiker. Zo min mogelijk eten dus.

 

Slik een omega 3 supplement

Het slikken van een omega 3 (en eventueel 6) supplement lost het damp en slijm in je lichaam op.

 

Eet zo min mogelijk koud/rauw

Je lichaam haalt het meeste energie uit gekookt, gestoomd of gebakken voedsel. Rauwe groentes en fruit verteren niet optimaal wat niet bevorderlijk is voor je weerstand.

 

Wees matig met alcohol en stop met roken indien van toepassing

 

Bescherm je nek

Zorg ervoor dat er geen wind of airco op je nek blaast. Net onder de schedelrand in je nek zitten twee punten die heel gevoelig zijn voor het naar binnen slaan van wind. Wind in het lichaam uit zich oa in de vorm van jeuk en verkoudheid.

 

 

Bovenstaande tips kan je preventief inzetten. Ga hiermee dus vooral al lang voordat er symptomen verschijnen mee aan de slag. Op het moment dat de hooikoortsklachten toeslaan, heb ik nog twee tips voor je:

 

Ramen zoveel mogelijk dicht laten, zeker ’s nachts

Zodra hooikoortsklachten verschijnen is het van belang de pollen buiten de deur te houden. Er bestaan ook horren die pollen niet doorlaten zodat je wel frisse lucht je huis in kan laten.

 

Chrysantenthee drinken

De vervelende acute symptomen van hooikoorts – het niesen, de jeuken aan de ogen, het opzwellen van de slijmvliezen en de loopneus – worden in de Chinese geneeskunde beschreven als overeenkomend met een externe Wind. Daarom richt zich de symptoombehandeling op het uitleiden van die Wind.

Zo kan Chinese chrysantenthee, Ju Hua ofwel chrysanthemi morifolii, verlichting geven. Het kruid is zowel als thee te drinken als in een kompres direct op de ogen te leggen. Te koop bij de toko of google even om online te bestellen.

Vooral in het zuiden van China is thee van chrysantenbloemen erg geliefd. De stralend gele bloemen worden als kruidenmedicijn toegepast, vanwege hun koelende, bitterzoete werking bij ontstekingen, zwellingen en roodheid in het neus- en halsgebied. Je neemt ze ook wel bij koorts, hoofdpijn en duizelingen.  De bloemen gaan bij (kort) koken open en smaken goed.

Voor het maken van een kompres doe je een paar gedroogde bloemen in een papieren theezakje. Giet daar kokend water op en laat het enige minuten trekken. Het theezakje met de bloemen haal je uit het water en laat het afkoelen totdat het lauwwarm en goed te verdragen is. Dan leg je het enige tijd op de ogen.

De thee zelf drink je een paar maal per dag, eventueel met een klein beetje zoetmiddel erin (niet teveel!), om de werking van binnenuit te bewerkstelligen.

(bron: zhong.nl)