Januari is een beruchte maand voor vermoeidheidsklachten. We hebben net de drukke kerstdagen achter de rug en we proberen ons dagelijkse ritme weer te vinden. Ook speelt de overgang van donker naar licht in de natuur een rol.
Wij mensen (dieren ook maar die gaan er over het algemeen relaxed mee om ;-)) hebben de meeste moeite met de grote overgangen tussen de seizoenen, namelijk van winter naar lente en van zomer naar herfst, de zogenaamde voorjaars- en najaarsmoeheid.
Vergelijk het met het volgende: iedereen is wel eens een nacht opgebleven. Dat gaat eigenlijk prima maar als het langzaam ochtend (lees: licht) begint te worden dan storten we alsnog in. Ons lichaam reageert heel sterk op die overgang.
Wat gebeurt er in de natuur. In de winter trekt alles zich terug, om te schuilen voor de slechte weersomstandigheden, om te rusten en zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen.
En dat is nuttig want wanneer bijvoorbeeld een vleermuis of een egel onvoldoende gebruik maakt van zijn winterslaap, zal het te vroeg wakker worden en onvoldoende aangesterkt zijn om de nieuwe periode in te gaan.
Het begint in wezen al verzwakt aan een nieuwe periode. Mochten er zich dan tegenslagen voor doen dan zal hij niet of nauwelijks in staat zijn deze te overwinnen.
Voor ons is het ook van belang om in de winter voldoende rust te nemen en spaarzaam met je energie om te gaan. De winter is de periode om tot rust te komen en energie te verzamelen voor het nieuwe seizoen.
Dus ga lekker vroeg naar bed, plan geen drukke bezigheden ‘s avonds en rust uit in het weekend. Ja, een beetje saai is het wel maar over een paar weken ben je blij dat je het gedaan hebt want hoe rustiger je je gedraagt in de winter, des te meer energie je hebt in de lente!
Verder is het zinvol om je miltenergie te versterken. Dat doe je door goede voeding tot je te nemen. Goede voeding volgens de Chinese geneeskunde is warm (gekookt/gebakken/gegrild), komt uit eigen land en uit het seizoen.
Ook alle zoete groentes zijn zeer goed voor je spijsvertering, zoals aardappels, wortelen, pastinaak, venkel, pompoen. Prettige bijkomstigheid is dat je door deze groentes te eten je minder trek krijgt in de verkeerde zoete dingen.
Aangezien het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, heb ik twee ontbijt recepten voor je zodat je de dag vol energie kan beginnen en je de overgang van winter naar lente makkelijker maakt.
Rode linzen/pompoensoep
Ingrediënten:
• Kokosolie of olijfolie
• 1/2 theelepel karwijzaadjes
• 1 theelepel gemalen koriander
• 1 ui
• 1 laurierblad
• verse peterselie
• 100 gram rode linzen, gewassen
• 1 biologische sinaasappel
• snufje gedroogde kurkuma
• 1/2 pompoen
• 1/2 knolselderij
• 1 tot 1,5 liter water
• bouillonblokje (of zelf getrokken bouillon ipv het water)
• peper en zeezout
Bereiden:
Snijd de pompoen en knolselderij in kleine stukjes. Snipper de ui. Rasp de schil van de sinaasappel zodat je ongeveer een halve theelepel hebt. Pers dan de sinaasappel uit, een scheutje hiervan gaat straks in de soep.
Verhit olijfolie of kokosolie in een pan en fruit de ui samen met de karwijzaadjes en koriander op laag vuur voor ongeveer 5 minuten. Doe de overige ingrediënten erbij (behalve de peterselie) en het water (tot alles onder staat) of het bouillon erbij. Alles laten koken tot de linzen en de groenten gaar zijn. Verwijder het laurierblad en pureer alles met een staafmixer. Breng zo nodig op smaak met peper en zout. Serveer het met peterselie.
Havermoutpap
Ingrediënten:
350 ml water (of een zuivelvervanger zoals amandelmelk)
75 gram havervlokken
1 appel
scheutje citroensap
geraspte citroenschil
stukjes dadel
gemengde noten (zoals hazelnoten, walnoten, cashewnoten, amandelen, wat jij lekker vindt)
gebroken lijnzaad
klontje roomboter
snufje kardemom
snufje kaneel
Bereiden:
Breng in een pan het water of melk aan de kook. Snijd de appel en dadels in stukjes en doe in de pan erbij. Voeg de havervlokken toe en laat 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Zet het vuur uit en voeg de noten, zaden en kruiden toe samen met de geraspte citroenschil en het citroensap een voeg als laatste een klontje boter toe.
Deze havermoutpap kan je naar hartenlust afwisselen met ingrediënten die je lekker vindt, bijvoorbeeld: aardbeien, peer, blauwe bessen, stukjes gedroogde vijgen/ abrikozen/ ongezoete cranberries/ pruimen, goji bessen, geraspte kokos, sesamzaad of zonnebloempitten.
Eet smakelijk!