shiatsu

wat is shiatsu therapie en hoe werkt het

Shiatsu therapie is een zachte, medische massage, gewoon over de kleding heen, met als doel om de energie in het lichaam weer in balans te brengen. 

In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiekanalen die meridianen worden genoemd. Hier stroomt Ki (levensenergie) doorheen. Deze energiebanen zijn net als beekjes die kunnen verstoppen, opdrogen of overstromen.

Net als het water in een rivier kan de levensenergie op sommige plaatsen stagneren wat zich uit in pijnklachten maar het kan ook gebeuren dat energie onvoldoende stroomt waardoor je bijvoorbeeld vermoeid raakt of depressieve gevoelens hebt. Door een overstroming van energie kan je klachten zoals migraine of een opgejaagd gevoel krijgen.

Shiatsu zorgt ervoor dat de energie weer vrij kan stromen, het heft blokkades op en dat merk je doordat klachten verminderen en je weer lekker in je vel zit.

Een behandeling geeft een gevoel van ruimte en diepe ontspanning. Pijnklachten verminderen of verdwijnen en bewegen gaat beter. Blokkades lossen op, alles gaat weer stromen. De energie komt vrij!

Shiatsu is een holistische therapie, dat wil zeggen dat je als heel persoon wordt behandeld en niet enkel één lichaamsdeel. Lichaam en geest zijn één, alles staat met elkaar in verbinding.

shiatsu werkt met de energie die overal doorheen stroomt en beperkt zich niet tot de weefsels en spieren zelf

wat te verwachten van een behandeling

Op de eerste afspraak neem ik een uitgebreide intake af zodat de gezondheidsklachten goed in beeld zijn en duidelijk is waar een onbalans zich in het lichaam bevindt.

Je vult van tevoren een intakeformulier in waarop je aangeeft wat jouw klachten zijn en we gaan hier tijdens de eerste afspraak dieper op in. Ik doe de tong- en polsdiagnose volgens de gebruiken van de Chinese geneeskunde en vervolgens neem ik een druppeltje bloed af uit jouw vinger om het te bekijken onder de microscoop. Met deze speciale donkerveld microscoop kijken we (je kan meekijken op een beeldscherm) naar jouw rode en witte bloedcellen, naar de grootte, beweeglijkheid en de vorm ervan. Ook neem ik een bloedtest bij je af om jouw omega 3 en 6 ratio te bepalen. (waarom ik dat belangrijk vind, lees je hier) Met al deze diagnostische tools kan ik jou direct een gerichte shiatsu behandelingen doen en geef ik je voedings- en supplementenadvies.

Een eerste consult duurt maximaal 90 minuten en vervolgconsulten 45 tot 55 minuten. Aangezien je kleding gewoon aan blijft tijdens de massage, raad ik je aan om losse kleding te dragen/mee te nemen (bijv joggingbroek en t-shirt)..

Tijdens de behandeling kan ik ook gebruik maken van (indien nodig en in overleg) Japanse acupunctuurnaaldjes, cupping, guasha en moxa.

Benieuwd naar verhalen uit de praktijk? Lees hier een artikel wat ik schreef voor shiatsuplatform.

shiatsu
shiatsu

reacties na shiatsu therapie

De reacties op een behandeling zijn bij iedereen verschillend.
Het is mogelijk dat er onmiddellijk een verbetering optreedt maar het kan ook zijn dat je je erg moe voelt en een grote behoefte hebt aan rust.

Het kan zelfs zijn dat de klachten in eerste instantie iets verergeren. Dit komt omdat het lichaam een flinke impuls krijgt om zichzelf beter te maken.

Het is belangrijk om na een behandeling voldoende water of kruidenthee te drinken. Door de behandeling komen er veel afvalstoffen vrij die zo snel mogelijk moeten worden afgevoerd. Als dit niet gebeurt, reageert het lichaam meestal met een fikse hoofdpijn.

Het is ook mogelijk dat mijn behandelingen niet aanslaan. Als dat het geval mocht zijn, kijken we samen wat een andere, beter passende behandelvorm kan zijn.

Deze klachten behandel ik in de praktijk

weer lekker in je vel met shiatsu

én heel prettig om te ondergaan