Wat zijn typische overgangsklachten? En wat kan je eraan doen?

De overgang of de menopauze is een natuurlijk proces in het vrouwelijk lichaam. Het is geen ziekte maar een overgang van een vruchtbaar naar een onvruchtbaar leven. Heel veel vrouwen komen deze periode zonder noemenswaardige problemen door. Maar er zijn ook genoeg vrouwen (zo’n 25%) die vervelende klachten ervaren tijdens de menopauze. Wat zijn typische overgangsklachten en wat kan shiatsu betekenen?

Wat is de overgang volgens de Westerse geneeskunde?

De gemiddelde leeftijd van vrouwen die in de menopauze raken in Nederland is 51 jaar. Rond die leeftijd raken de eicellen op in het lichaam en zodra er geen eitje meer rijpt, worden er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. Dit is als eerste te merken aan het onregelmatig worden van de menstruatie die uiteindelijk stopt. Ben je 1 jaar lang niet meer ongesteld geweest dan ben je officieel in de menopauze. Maar overgangsklachten kunnen al veel eerder komen. Dit heet de premenopauze, dat al vanaf 45 jaar kan beginnen.

Wat is de overgang volgens de Chinese geneeskunde?

De Nierenergie daalt bij vrouwen rond de leeftijd van 49 (er is een cyclus van 7 jaar), dit maakt dat de menstruatie stopt aangezien het lichaam niet nog meer Nierenergie kwijt wil raken door elke maand bloed te verliezen.

Het bloed gaat na de overgang niet meer omlaag maar omhoog naar het Hart. Dat betekent dat het Hart dus meer energie krijgt om de geest te voeden. Daardoor kan je je tijdens de overgang ineens anders voelen, jezelf een beetje kwijtraken en jezelf weer terugvinden, vuriger zijn, andere hobby’s leuk vinden of dingen doen die je vroeger ook leuk vond maar die op de achtergrond zijn geraakt.

Je kan ook creatiever worden of anders over dingen gaan nadenken. Kortom, een heel proces wat je doormaakt. Een mooi gegeven is dat bij veel volkeren, vrouwen na de overgang in aanzien stijgen en gezien worden als ‘wijze vrouw’. Ook onderzoekers Het hele proces kan overigens wel 5 tot 10 jaar duren.

De omkering van de energie van de nier naar het hart verloopt soms met horten en stoten waardoor je last kan krijgen van overgangsklachten.

Typische overgangsklachten zijn:

  • De menstruatie wordt onregelmatig, met kortere of langere tussenpozen en kan ook langer of juist korter duren.
  • Heviger bloeden of juist veel minder dan gewoonlijk.
  • Andere klachten die met de menstruatie samen kunnen gaan (zoals buik-, rug- of hoofdpijn) kunnen voor het eerst optreden, erger of juist minder zijn dan voorheen.
  • Opvliegers, dit zijn plotselinge, korte, hevige warmte-aanvallen waarbij je ineens kan gaan zweten, ook ‘s nachts wat je nachtrust danig kan verstieren
  • Droge vagina, waardoor vrijen pijnlijk kan worden.
  • Een afwezig libido

Deze klachten melden vrouwen die in de overgang zijn ook vaak:

Wat kan je zelf doen

Kies voor goede voeding. Zelf bereid, dus geen kant-en-klare maaltijden en pakjes of zakjes, het liefst biologisch. Wees matig met snelle suikers, koffie en zeer matig met alcohol. Als je nog menstrueert en veel bloed verliest is het goed om ijzerrijke voeding te eten of een supplement te nemen.

Rode bieten is speciaal aan te raden; bieten zorgen ervoor dat er voldoende bloed wordt aangemaakt. Daarnaast is het belangrijk om te bewegen, wandelen, fietsen, dansen, etc. Ook voldoende nachtrust is belangrijk of probeer wat middagdutjes in te passen.

Shiatsu en de overgang

Met shiatsu ondersteun je het overgangsproces. Door de juiste meridianen in het lichaam te stimuleren komen yin en yang weer in balans en worden de Nier- en Hartenergie geholpen de juiste weg weer te vinden. Je voelt je energieker, ontspannen en meer in balans. Net wat een vrouw in de menopauze kan gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.