welk vijf elementen type ben jij?

Er bestaan volgens de vijf elementen theorie vijf type mensen (archetypes). Aan de hand van lichamelijke kenmerken en karaktereigenschappen kan je zeggen of iemand een Hout-, Vuur-, Aarde-, Metaal- of Watertype is. In mijn werk als shiatsu therapeut kan het van belang zijn om te weten welk element dominant aanwezig is en welk element uit balans is. Dat is bijvoorbeeld te bepalen aan de hand van iemands uiterlijk, kleur gelaat, hoe de stem klinkt en wat iemands klachten zijn.

De vijf elementen gaan uiteraard niet alleen over mensen. Het is een allesomvattende theorie wat niet los te zien is van de yin yang theorie. De vijf elementen zijn: Hout (木 mu), Vuur (火 huǒ), Aarde (土 tǔ), Metaal (金 jin) en Water (水 shuǐ). De vijf elementen (ook wel vijf fasen genoemd) is een systeem dat dient ter classificatie en beschrijving voor alle natuurlijke fenomenen en hun interacties. De vijf elementen theorie (wu xing in het Chinees) wordt ook gebruikt voor het omschrijven van de samenhang tussen gebeurtenissen en toegepast in bijvoorbeeld Feng Shui, Traditionele Chinese Geneeskunde, astrologie, muziek, vechtkunsten en militaire strategieën.

Vind je het interessant om te ontdekken bij welk element jij thuis hoort volgens de vijf elementen? In dit artikel heb ik voor je de complete beschrijving per type geschetst. Overigens is vaak niet enkel één element dominant aanwezig maar meestal is er een combinatie van twee elementen. Welk type ben jij?

HOUT

Lichamelijke kenmerken: Klein, lang gezicht, slank lichaam, brede schouders t.o.v. heupen, rechte rug, kleine en goed gevormde handen en voeten, sterke pezen en soepele spieren

Karaktereigenschappen: zelfbewust en vol zelfvertrouwen, doorzetter, krachtige persoonlijkheid, taakgericht, zelfstandig en intuïtief. Kennen zichzelf goed en weten wat ze willen. Geduldig, geven de dingen de tijd en zijn in staat hun persoonlijkheid harmonieus uit te drukken. Vriendelijk voor anderen, creatief, voelen zich vrij in zelfexpressie. Ze zijn meedogend en hebben oog voor de noden van anderen.

Bij onbalans in hout

Als yin-hout overheerst: weinig zelfvertrouwen en achterdochtig. timide en veel twijfel. De neiging om zich zorgen te maken en weinig besef van hun mogelijkheden en capaciteiten. Weinig assertief en onzeker over hun identiteit en het doel van hun leven. vinden het moeilijk om zichzelf te tonen en kunnen hun eigen grens slecht bewaken.

Als yang-hout overheerst: verdoezelen hun onzekerheid met irritatie en ongeduld. Intolerant, koppig, op het onbeschofte af, zelfzuchtig. De neiging om zichzelf op de voorgrond te plaatsen zonder zich om anderen te bekommeren. Dominant, agressief, bezig. Meestal heel druk en overpresterend maar in relatie daarmee ook vaak gefrustreerd en depressief. Hun zelfbewustzijn is afhankelijk van het bereiken van een hoge invloedrijke positie of anderen aansturen.

VUUR

Lichamelijke kenmerken: Klein puntig hoofd, puntige kin, smalle handen en voeten, krullend haar (rood), sterk ontwikkelde rug- en schouderspieren, stevige bovenbenen. Sterk bloedvatenstelsel.

Karaktereigenschappen: neigen naar vertrouwen, openheid, tevredenheid, zijn sociaal, niet bezig met rijkdom en houden van schoonheid (kunst). Vuurtypes houden van zichzelf en van anderen en laten dat ook blijken. ze zijn rustig, vredig, gelukkig, levendig, spontaan, grappig en een plezier om mee samen te zijn.

Bij onbalans in vuur

als yin-vuur overheerst: plechtig, terneergeslagen, minder belangstelling voor het leven, voelen zich niet geliefd.

als yang-vuur overheerst: Arrogant, onwetend en lastig in de omgang. rusteloos, opgewonden en praten te veel. overdrijven vaak en zijn over enthousiast.

AARDE

Lichamelijke kenmerken: Forse en ronde lichaamsbouw wat zich ook toont in hoofd, buik en bovenbenen. Brede jukbeenderen en kaaklijn, brede heupen, goedgevormde kuiten, zit goed in het vlees, goedgevulde spieren.

Karaktereigenschappen: leiden een rustig, stabiel en vredig leven. Maken zich niet druk over naam en faam. Altijd op hun gemak, vrijgevig, vergevingsgezind, oprecht en niet ambitieus. open van geest en zijn niet gauw bang, kunnen hoge eisen stellen. Ze denken logisch en zijn praktisch. Ze gebruiken redelijke argumenten om anderen te overtuigen. Ze bezitten aanpassingsvermogen, zijn vriendelijk en sympathiek, zijn goed in het bewaken van hun grenzen.

Bij onbalans in aarde

als yin-aarde overheerst: zorgelijk op het achterdochtige af, egoïstisch. Denken te veel en handelen te weinig. Leeg gevoel van binnen en daardoor niet in staat zichzelf of anderen te verzorgen.

als yang-aarde overheerst: klampen zich vast aan anderen, zijn afhankelijk, drammerig en bezitterig. Dominant op een passief-agressieve manier en beperken anderen in hun onafhankelijkheid.

METAAL

Lichamelijke kenmerken: driehoekig gezicht, brede vierkante schouders, een sterke stem, sterk en gespierd lichaam, gespierde buik, sterke longen, witte gelaatskleur.

Karaktereigenschappen: kunnen hun verdriet verwerken en kunnen hun emotionele bagage makkelijk loslaten. Hun levensovertuiging is dat je pas verder kan als je je verleden hebt opgeruimd. Ze groeien door het aangaan van relaties en ook weer kunnen loslaten van relaties. Ze zijn niet bang om een emotionele band aan te gaan. Zijn vrijgevig, rechtvaardig en helder, analytisch.

Bij onbalans in metaal

als yin-metaal overheerst: heeft juist moeite met het aangaan van een relatie (bindingsangst). Nieuwe relaties zijn vaak een vervanging voor oud zeer. Houden zich afzijdig in gezelschap. Zijn verbitterd over het verleden en treuren over gemiste kansen. Hooghartig, koel, jaloers, doortrapt, stiekem, hebzuchtig.

als yang-metaal overheerst: onderdrukken hun gevoel en houden vast aan verdriet. Klagerig en zeurderig. Nauwgezet, onafhankelijk en wilskrachtig.

WATER

Lichamelijke kenmerken: Groot, rond gezicht en lichaam, zachte huid, onevenwichtige lichaamsbouw. Rond hoofd maar erg brede kaken, stevig bottenstelsel, sterke spijsvertering.

Karaktereigenschappen: vaardige onderhandelaars, niet snel uit het veld geslagen, nemen geen onnodig risico. Sympathiek en loyaal tegenover vrienden en werkgever. Helder voor ogen wat ze willen, sensitief en intuitief. Krachtig, zachtaardig en teder. Wilskrachtig en kennen hun eigen grenzen en beperkingen. Ze kennen ook hun innerlijke kracht en hebben zelfvertrouwen.

Bij onbalans in water

als yin-water overheerst: gebrek aan spirituele, emotionele, mentale en fysieke kracht. Ze geven het op en laten de controle over hun eigen leven los. Ze missen doorzettingsvermogen om iets te bereiken, ze doen alles halfhartig en zijn snel ontmoedigd bij tegenslag.

als yang-water overheerst: ambitieus en overijverig, stressig. Houden weinig rekening met anderen. gedragen zich roekeloos, zijn hebberig, ruw en koelbloedig. Uiterlijk bescheiden maar eigenlijk arglistig. Ze verbergen hun ware emoties en onderdrukken angst. Omdat ze bang zijn de controle te verliezen, zoeken ze veiligheid in het domineren van anderen. Ze doen alleen iets als het hen zelf wat oplevert en leggen de schuld van hun probleem bij iemand anders.

Wil je meer lezen over de vijf elementen theorie? Dan kan ik je de volgende boeken aanraden:

Vuurman en watervrouw

Blijvend meer energie volgens de vijf elementen

De vijf elementen

In 10 stappen in je element met wie je bent