Je weerstand verhogen met deze groenten

Terwijl de overheid vertrouwt op het corona vaccin, vertrouw ik op mijn immuunsysteem. Hoe sterker dat is, hoe lastiger het voor virussen is om binnen te dringen. Een zwakker immuunsysteem herken je bijv omdat je regelmatig verkouden of grieperig bent. Of dat je regelmatig last hebt van een schimmelinfectie en dat wondjes minder snel helen.

Hoe maak en houd je je immuunsysteem sterk? Door gezonde voeding, beweging, goede nachtrust en voldoende ontspanning. Het leuke is dat als je gezond(er) gaat eten, je steeds meer zin krijgt om te bewegen, je beter gaat slapen en ontspannen veel makkelijker gaat.

Een belangrijke factor in gezonde voeding, is het eten met de seizoenen. De groenten die nu groeien zijn uitermate goed te verteren en ondersteunen je weerstand. We zitten midden in de winter en dit zijn de groenten die je immuunsysteem versterken dan wel ondersteunen.

Deze wintergroenten verhogen je weerstand

Groenten die in de winter geoogst worden, bevatten allerlei vitaminen en mineralen die zorgen voor een hogere weerstand. Ze moeten zichzelf namelijk wapenen tegen weersinvloeden. De meest bekende wintergroente is denk ik wel boerenkool, het lekkerst als de vorst erover is geweest.

Al deze groenten zitten vol met vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en andere belangrijke stoffen. Ik zal je niet vervelen met hoeveel er precies in iedere groente zit maar beschouw deze top 10 als een boodschappenlijstje. Zet ze vaak op het menu in de winterperiode.

Spruiten – je zou ze ook vitamine C bommetjes kunnen noemen want ze zitten er vol mee. Als kind vond ik ze verschrikkelijk maar dat kwam omdat mijn moeder ze heel lang kookte. Zelf roerbak ik ze waardoor de smaak echt veel lekkerder is en als je daar (vegetarische) spekjes bij bakt, vind ik het een ware traktatie (zelfs met mijn vroegere spruitjestrauma😊)

Boerenkool – groeit ook in de zomer maar in de winter is hij op zijn lekkerst. Natuurlijk lekker in de stamppot maar ook roerbakken is heerlijk

Wortels – nog zo’n toppertje voor je immuunsysteem. Als ze wat vorst hebben gehad terwijl ze nog in de grond zaten, zijn ze heerlijk zoet. Worteltjes in de oven bakken tot ze gekarameliseerd zijn, om je vingers bij af te likken

Winterpostelein – het lijkt een beetje op heel jonge spinazie. Heel zacht van smaak, een beetje knapperig en super lekker in een stamppot

Palmkool – een soort boerenkool, ook wel cavalo-nero genoemd

Koolraap – zou wat mij betreft wat meer gewaardeerd mogen worden voor zijn weerstand verhogende voedingswaarde maar ook vanwege zijn smaak en veelzijdigheid. 100 gram koolraap levert maar liefst meer dan 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Het is een vergeten groenten, heel zonde want de knol is zeer voedzaam en erg lekker

Rode en groene kool – niet iedereen kan kool goed verdragen maar als je dat wel kan, eet er lekker van want de rode kool bevat veel vitamine C terwijl de groene kool veel zink bevat wat versterkend werkt voor je immuunsysteem

Raapstelen – bevat oa veel koper. Heb je een tekort aan dit mineraal, dan nemen de afweercellen in je lijf af, waardoor ziekteverwekkers meer kans krijgen om binnen te dringen

Pastinaak – ook wel de witte wortel genoemd. Lekker om daar frietjes uit de oven van te maken

Radijs – lekker pittig van smaak en ook makkelijk zelf te kweken